Muffiny z borówkami

Sezon za borówki w pełni. Teraz możemy kupić je w najlepszych cenach. Grzech więc nie skorzystać i zrobić już zapasy borówek na cały rok. Można je zamrozić lub przygotować z nich dżemy…albo muffiny z borówkami!

Borówki to owoce wysoko prozdrowotne. Zawierają związki (antocyjany, polifenole, flawonoidy), które wykazują właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) przez co m.in.:

  • zmniejszają stany zapalne w organizmie
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów
  • obniżają ciśnienie krwi
  • wpływają na prawidłową pracę serca i funkcjonowanie układu krążenia
  • przeciwdziałają starzeniu się organizmu

Ponadto są niskokaloryczne, można je spożywać bez obaw, nawet na diecie redukcyjnej oraz mają niski indeks glikemiczny, czyli nie podnoszą gwałtownie stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu. Mogą więc spokojnie występować w diecie osób z insulinoopornością czy cukrzycą.

Borówki najwięcej właściwości zachowują spożywane na surowo. Poza taką formą spożycia warto wykorzystać je również do wypieków. Świetnie się w nich komponują.

Przygotowałam z ich wykorzystaniem muffiny. Zamiast borówek możecie dodać inne owoce. Świetnie będą pasować również jagody i maliny. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, zrobisz je w 5 minut + czas pieczenia, a na dodatek są w zdrowszej wersji 🙂

Muffiny z borówkami

  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny (180 g)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 320 g mąki (ja użyłam 210 g mąki orkiszowej + 110 g mąki pszennej)
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka borówek

Potrzebne Ci będą 2 miski: w jednej wymieszaj dokładnie składniki mokre (jajka, jogurt, olej, mleko), w drugiej składniki suche (mąka, słodzidło, proszek do pieczenia). Przelej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodaj 2/3 szklanki borówek i ponownie zamieszaj całość. Nakładaj 1-2 łyżki masy do foremek (ilość zależna od wielkości foremek). Na wierzch połóż na każdą babeczkę po kilka pozostałych borówek. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Z podanej porcji wyszło mi 13 naprawdę dużych muffinek. 1 taka spora babeczka ma ok. 180 kcal, 4,5 g białka, 9,5 g tłuszczu i 21,5 g węglowodanów.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

4 Replies to “Muffiny z borówkami”

  1. Super przepis, już wiem co zrobię sobie na deser wersja z borowkami zdecydowanie wygrywa

  2. O, jaki fajny przepis. Borówka w tym roku wyjątkowo mi obrodziła więc, będzie jak znalazł.

  3. Co roku w sierpniu wybierałam się z babcią w góry zbierać borówki. Potem robiłyśmy z nich pierogi, ciasta itp. W tym roku zrobię muffiny 😀 Czemu wcześniej o tym nie pomyślałam? Heh

  4. Uwielbiam borówki, mogłabym je jeść cały rok. 🙂

Dodaj komentarz