Kakaowy omlet owsiany na słodko to szybki i prosty sposób na pyszne i zdrowe śniadanie. Dobrze sprawdzi się również jako przekąska na zimno. Często przygotowuje go, gdy wybieram się w dłuższą podróż. Dzięki zwartej formie jest łatwy do konsumpcji zawsze i wszędzie, bez konieczności użycia sztućców 😉
Składniki:
- 2 jajka
- 1 banan
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka kakao
To moja podstawowa baza składników, czasami dodaję do niej 1 łyżkę mąki kokosowej/ 1 łyżkę masła orzechowego/ 1 łyżeczkę cynamonu.

Przygotowanie go jest banalnie proste: zblenduj wszystkie składniki i wylej je na rozgrzaną małą patelnię z niewielką ilością oleju. Smaż z każdej strony kilka minut (z pierwszej strony chwilę dłużej 5-6 min) na średniej mocy palnika. Wyłóż na talerz i nałóż ulubione dodatki (jogurt, dżem, owoce, masło orzechowe – to co najbardziej lubisz).
Kaloryczność omleta z podstawowych składników bez dodatków wynosi 480 kcal. Często taka ilość spełnia już zapotrzebowanie kaloryczne na śniadanie niektórych osób. Możesz w takim przypadku zmniejszyć ilość płatków owsianych (dodać 3 łyżki, nie 4) i wybrać niskokaloryczne dodatki (przykładowe dodatki wraz z kalorycznością znajdziesz poniżej) lub podzielić omleta na dwie części i zjeść na pierwsze i drugie śniadanie.
Zawartość makroskładników kakaowego omleta na słodko:
- 21 g białka
- 20 g tłuszczów (przy użyciu do smażenia 1 łyżeczki oleju)
- 60 g węglowodanów
Kaloryczność przykładowych dodatków:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego – 35 kcal
- 2 łyżki masła orzechowego – 225 kcal
- 1 banan – 110 kcal
- garść truskawek – 25 kcal
- 2 łyżki dżemu – 80 kcal
To jaką kaloryczność wyniesie Twój posiłek, zależy od tego jak go skomponujesz, z jakich dodatków skorzystasz. Ze wszystkimi dodatkami kakaowy omlet na słodko komponuje się wyśmienicie! Wybór należy do Ciebie, oczywiście jeśli jesteś na diecie odchudzającej polecam dodatki niskokaloryczne, a nawet bez nich omlet jest mega smaczny.
Smacznego!