Jaglany budyń z fit karmelem i kokosową bitą śmietaną

Zaczynamy cykl 5 pomysłów na deserki w słoiczkach, przez kolejnych następnych 5 dni, na blogu będzie pojawiać się 1 przepis na deserek. Zapraszam do śledzenia kolejnych wpisów 😉 Jako pierwszy:

Jaglany budyń z fit karmelem i kokosową bitą śmietaną

Składniki: (na 2 porcje)

Budyń

  • płynna część mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 10 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka miodu

Karmel z daktyli

  • 50g daktyli
  • niewielka ilość wody (ok.1/5 szkl.)

Bita śmietana

  • stała część mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • gorzka czekolada

UWAGA! Mleczko kokosowe dobrze schłodzić. Najlepiej trzymać je 2-3 dni w lodówce przed przygotowaniem deseru.

Przygotowanie:

Kaszę prażymy ok. 5 min w garnku, aż do wydzielenia się orzechowego zapachu. Dolewamy szklankę mleka (lub w wersji wegańskiej wody) i płynną część mleczka kokosowego. Gotujemy 15-20 min pod przykryciem, aż do prawie całkowitego wchłonięcia płynów przez kaszę. Ugotowaną kaszę blendujemy z kakao i miodem i wylewamy na dno słoiczka, odstawiamy do ostygnięcia. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok.30min., po tym czasie blendujemy je z niewielką ilością wody. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy więcej wody. Karmel z daktyli wykładamy na wystudzony budyń z kaszy. Stałą część mleczka kokosowego ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do słoiczka. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Wartość odżywcza 1 porcji: 610 kcal – 10 g białka – 26 g tłuszczu – 85 g węglowodanów – 5 g błonnika

Skąd tyle kalorii?

-> z produktów których w powyższym przepisie jest najwięcej, czyli z mleczka kokosowego i kaszy jaglanej.

5 łyżek kaszy jaglanej to 226 kcal, jest to wystarczająca porcja na 1 osobę. Kasza jaglana należy do kasz bezglutenowych, składa się głównie z węglowodanów złożonych, czyli tych najbardziej pożądanych w diecie, jest dobrym źródłem roślinnego białka oraz błonnika, zawiera dużo witamin, zwłaszcza z grupy B oraz składników mineralnych, szczególnie żelaza, jest więc jak najbardziej cennym produktem w codziennej diecie.

A jak jest z mleczkiem kokosowym? W ostatnim czasie jest to bardzo modny produkt spożywczy. Nie jest on jednak szczególny pod względem zawartości składników odżywczych. Puszka mleczka kokosowego (12% tł.) to 476 kcal. Mleczko kokosowe składa się głównie z tłuszczu, zwłaszcza z nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie jest jedną z głównych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych,  a zawartość w nim witamin i składników mineralnych nie jest duża. Nie odradzam jednak korzystania z tego produktu, nadaje się ono świetnie do wielu potraw, jest dobrym zamiennikiem śmietany w diecie wegańskiej. Pamiętajmy jednak o umiarze i nie korzystajmy z niego codziennie! 🙂

 

 

Dodaj komentarz