Zaczynamy cykl 5 pomysłów na deserki w słoiczkach, przez kolejnych następnych 5 dni, na blogu będzie pojawiać się 1 przepis na deserek. Zapraszam do śledzenia kolejnych wpisów 😉 Jako pierwszy:
Jaglany budyń z fit karmelem i kokosową bitą śmietaną
Składniki: (na 2 porcje)
Budyń
- płynna część mleczka kokosowego
- 1 szklanka wody lub mleka
- 10 łyżek kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka miodu
Karmel z daktyli
- 50g daktyli
- niewielka ilość wody (ok.1/5 szkl.)
Bita śmietana
- stała część mleczka kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- gorzka czekolada
UWAGA! Mleczko kokosowe dobrze schłodzić. Najlepiej trzymać je 2-3 dni w lodówce przed przygotowaniem deseru.
Przygotowanie:
Kaszę prażymy ok. 5 min w garnku, aż do wydzielenia się orzechowego zapachu. Dolewamy szklankę mleka (lub w wersji wegańskiej wody) i płynną część mleczka kokosowego. Gotujemy 15-20 min pod przykryciem, aż do prawie całkowitego wchłonięcia płynów przez kaszę. Ugotowaną kaszę blendujemy z kakao i miodem i wylewamy na dno słoiczka, odstawiamy do ostygnięcia. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok.30min., po tym czasie blendujemy je z niewielką ilością wody. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy więcej wody. Karmel z daktyli wykładamy na wystudzony budyń z kaszy. Stałą część mleczka kokosowego ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do słoiczka. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Wartość odżywcza 1 porcji: 610 kcal – 10 g białka – 26 g tłuszczu – 85 g węglowodanów – 5 g błonnika
Skąd tyle kalorii?
-> z produktów których w powyższym przepisie jest najwięcej, czyli z mleczka kokosowego i kaszy jaglanej.
5 łyżek kaszy jaglanej to 226 kcal, jest to wystarczająca porcja na 1 osobę. Kasza jaglana należy do kasz bezglutenowych, składa się głównie z węglowodanów złożonych, czyli tych najbardziej pożądanych w diecie, jest dobrym źródłem roślinnego białka oraz błonnika, zawiera dużo witamin, zwłaszcza z grupy B oraz składników mineralnych, szczególnie żelaza, jest więc jak najbardziej cennym produktem w codziennej diecie.
A jak jest z mleczkiem kokosowym? W ostatnim czasie jest to bardzo modny produkt spożywczy. Nie jest on jednak szczególny pod względem zawartości składników odżywczych. Puszka mleczka kokosowego (12% tł.) to 476 kcal. Mleczko kokosowe składa się głównie z tłuszczu, zwłaszcza z nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie jest jedną z głównych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych, a zawartość w nim witamin i składników mineralnych nie jest duża. Nie odradzam jednak korzystania z tego produktu, nadaje się ono świetnie do wielu potraw, jest dobrym zamiennikiem śmietany w diecie wegańskiej. Pamiętajmy jednak o umiarze i nie korzystajmy z niego codziennie! 🙂