Dyniowo-bananowa pianka

Dyniowo-bananowa pianka

Dynia jest warzywem, które sprawdza się w daniach wytrawnych jak i na słodko. Tym razem mam dla Was przepis na tą drugą wersję. W połączeniu z jogurtem i bananem tworzy delikatną, smaczną kompozycję.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 220 g jogurtu greckiego
  • 1/5 szkl. wrzącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 0,5 szkl. puree z dyni
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Jogurt grecki podgrzać (nie doprowadzając do zagotowania), dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i po chwili zdjąć z ognia. Połowę jogurtu zmiksować z puree, cynamonem i miodem, wlać do słoiczka. Włożyć do lodówki na minimum 30 min. Drugą część zmiksować z bananem i wylać na zgęstniałą warstwę dyniową. Włożyć na 15 min do lodówki. Przed podaniem wierzch udekorować jogurtem naturalnym.

Wartość odżywcza 1 porcji: 224 kcal – 8 g białka – 7 g tłuszczu – 30 g węglowodanów – 3 g błonnika

 

Kilka ciekawostek dotyczących dyni:

– dynia zwyczajna pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej

– jej pierwsze ślady występowania datuje się na 7000 r p.n.e.

– największa dynia na świecie ważyła 821 kg, a w Polsce 773 kg

– jest niskokaloryczna

– miąższ dyni jest dobrym źródłem białka i błonnika

– zawiera dużo witamin i skladnikow mineralnych, zwłaszcza: wit. C, A, E, kwasu foliowego, Zn, Ca, Mg, K, Se

A co za tym idzie:
– hamuje procesy starzenia się komórek

– wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego i pracy serca

– wpływa pozytywnie na wygląd skóry

– zmniejsza zapalenie gruczołu krokowego.

Pamiętajcie również o pestkach – to one są szczególnym źródłem fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych i cynku, którego niedobór u mężczyzn może być przyczyną niepłodności.

Dodaj komentarz