Domowe belriso z musem gruszkowym

Domowe belriso

Belriso jest jednym z moich ulubionych deserków na bazie ryżu. Domowy smakuje mi bardziej niż ten ze sklepu, jest też zdecydowanie zdrowszy. W wersji sklepowej w składzie znajdziemy: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, jaja w proszku. Nic z tych produktów nie jest nam potrzebne w mlecznym deserze ani też korzystne dla naszego organizmu. Dlatego zachęcam do przygotowania go samemu.

Składniki: (na 2 porcje)

Deser mleczny

  • 100 g ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu*
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

Mus gruszkowy

  • 3 gruszki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu*

*Miód można zastąpić innym słodzidłem.

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, 1 szklankę mleka i wsypać ryż. Gotować 15-20 min, aż ryż wchłonie prawie całą zawartość płynu. W 0,5 szklanki wody wymieszać budyń i wlać go powoli pod koniec gotowania się ryżu, dodać wtedy również miód. Całość wymieszać, pogotować 1-2 min, zdjąć z ognia i wlać do słoiczka. Podczas gotowania się ryżu przygotować mus: gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać miód i cynamon. Całość dusić kilkanaście minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas aby gruszki nie przywarły do garnka. Gdy gruszki będą miękkie, zblendować je (lub jeśli ktoś woli w kawałkach można je takie zostawić). Gotowy mus wyłożyć na mleczny deser.

Domowe belriso można jeść na ciepło, zaraz po przygotowaniu lub po ostygnięciu włożyć je do lodówki na godzinę lub dłużej i zjeść na zimno. W obu wersjach smaku pysznie.

Wartość odżywcza 1 porcji: 469 kcal – 11 g białka – 4,5 g tłuszczu – 9,3 g węglowodanów – 6 g błonnika

Dodaj komentarz