Ekspresowy, zdrowy krem z awokado i banana. Można go zjeść w formie deseru, lecz nadaje się też świetnie na kanapki (w formie a’la nutelli) lub jako krem do ciast i ciastek.
Czekoladowy krem z owoców
Składniki: (na 2 porcje)
- 1 awokado
- 2 banany
- 2 łyżeczki kakao
- 6 łyżek preparowanej kaszy jaglanej
- ewentualnie słodzidło np. ksylitol, miód
Przygotowanie:
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w większą kostkę. Banana obrać, zblendować z awokado i kakao. Do słoiczka nałożyć część kremu, na to wsypać 2 łyżki preparowanej kaszy jaglanej, nałożyć drugą część kremu i na wierzch – łyżkę preparowanej kaszy.
Wartość odżywcza 1 porcji: 292 kcal – 4,2 g białka – 11,7 g tłuszczu – 37,5 g węglowodanów – 5,9 błonnika
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado należy do owoców o wysokiej zawartości składników odżywczych. Na tle pozostałych owoców wyróżnia się:
-> kalorycznością – 1 awokado waży średnio 140 g (bez skórki i pestki) i ma 235 kcal, dla porównania 1 jabłko (średnia waga to 150 g) ma 75 kcal
-> zawartością białka – ma go 2-3 razy więcej niż pozostałe owoce
-> ilością tłuszczu – 1 awokado ma ok. 21,5 g; zawiera on przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo pożądane w diecie i korzystne dla zdrowia, ponieważ zmniejszają ryzyko chorób sercowo – naczyniowych np. chorobę wieńcową serca, miażdzycę, a także zmniejszają poziom cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi
-> jest dobrym źródłem potasu (840 mg*), magnezu (55 mg*), żelaza (1,4 mg*), wit. E (18 mg*), niacyny (27 mg*)
*zawartość składnika w 1 awokado o masie 140g