Cynamon – zwykła przyprawa czy wyjątkowy produkt leczniczy?

Cynamon kojarzy mi się z jesienno-zimowym okresem i świętami. Ja w tym czasie używam go częściej w swojej kuchni niż zazwyczaj, w końcu idealnie komponuje się on z jabłkami, jesiennymi owsiankami i pierniczkami <3 A wy lubicie cynamon?


Cynamon uzyskuje się z kory cynamonowca. Możemy wyróżnić aż 250 gatunków, najbardziej popularne to cynamonowiec chiński (Cassia – najłatwiej dostępny i najbardziej popularny w naszych sklepach) i cynamonowiec cejloński, trudniej dostępny , możemy go znaleźć czasami w sklepach ze zdrową żywnością i przez Internet.


Cynamon popularność zdobył już w czasach starożytnych i wtedy uważano, że jest on pokarmem bogów. Doceniano go za kulinarne walory, ale bardziej wielbiono za prozdrowotne właściwości. Rzymianie stosowali cynamon nie tylko w leczeniu chorób ciała, ale również duszy. Cynamon miał szerokie zastosowanie, od łagodzenia przeziębienia, bólu mięśni i stawów do poprawy apetytu i niestrawności. Był używany również do balsamowania zwłok, a w medycynie hinduskiej wykorzystywano go do leczenia cukrzycy.


Co mówi współczesna medycyna na temat wyżej przedstawionych właściwości cynamonu?


Badania wskazują na to, że nasi przodkowie nie mylili się co do właściwości tego produktu i rzeczywiście cynamon może mieć duży potencjał w leczeniu cukrzycy, zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, a nawet w zwalczaniu niektórych nowotworów.
Za wyjątkowe właściwości cynamonu odpowiada wiele zawartych w nim substancji chemicznych, m.in.: polifenole, kwasy np. ferulowy, kawowy, galusowy, kumaryny, aldehyd cynamonowy -jedna z najważniejszych substancji izolowana z olejku eterycznego z kory cynamowca cejlońskiego, eugelon. Niektóre z tych związków spożywane w dużych ilościach mogą mieć działanie toksyczne np. eugelon lub kumaryna.


Cynamon stosowany jest jako środek leczniczy m.in. przy:
• dolegliwościach trawiennych (wzdęciach, biegunkach)
• braku apetytu
• zgadze
• wrzodach
• przeziębieniach
• zakażeniach górnych i dolnych dróg oddechowych
• zwalczaniu pasożytów skóry (świerzbowiec, wesz) i infekcji skórnych (trądzik)

Najnowsze badania wskazują, że cynamon lub jego ekstrakty i izolowane z nich związki mogą zostać wykorzystane w leczeniu:


cukrzycy
Cynamon normalizuje poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę typu II. Ponadto obniża stężenie hemoglobiny glikowanej i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy: zaburzeń wzroku, naczyń krwionośnych, pracy nerek.


nowotworów
Cynamon wykazuje przeciwnowotworowe właściwości względem komórek raka piersi, szyjki macicy, jajnika, jelita grubego, płuca, białaczek, czerniaka. W jaki sposób? M.in. poprzez hamowanie aktywności różnych czynników i zahamowanie ekspresji niektórych białek, które wpływają na apoptozę, czyli programowaną śmierć komórki oraz hamowanie stanów zapalnych.


w zapobieganiu i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych
Cynamon obniża ciśnienie krwi, normalizuje poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i HDL, a także jak już wyżej wspomniałam, poziom glukozy, czyli wpływa na najważniejsze składowe zespołu metabolicznego, który jest główną przyczyną chorób układu krwionośnego.

Cynamon – czy dla wszystkich?

Eugenol zawarty w cynamonie może zmieniać właściwości żółci, dlatego nie zaleca się używania tej przyprawy u osób z kamicą wątrobową oraz z problemami woreczka żółciowego. Cynamon jest również niewskazany do spożycia przez kobiety w ciąży, ponieważ zawarta w nim kumaryna wpływa na rozrzedzanie krwi i może prowadzić do poronień.

Cynamon cassi czy cejloński – który wybierać?


Cynamon zawiera w sobie kumarynę, która ma właściwości prozdrowotne.. Kumaryny naturalnie występują również w owocach i warzywach, mają działanie m.in. antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne. Takie działania wykazują przy spożyciu pewnych dawek, po ich przekroczeniu, sugeruje się, że mogą działać toksycznie. W cynamonie cejlońskim znajdziemy znacznie mniejsze ilości kumaryny niż w zwykłym, najłatwiej dostępnym u nas cynamonie cassi. Jeśli więc spożywamy bardzo duże ilości cynamonu na co dzień, lepiej sięgać po cynamon cejloński w przeciwnym przypadku możemy spokojnie korzystać z cynamonu cassi, bowiem spożywanie 1 łyżeczki dziennie tego rodzaju cynamonu jest jak najbardziej bezpieczne.


W farmacji wykorzystuje się korę cynamonowca cejlońskiego i pozyskiwany z niej olejek. To właśnie olejek cynamonowy zawiera najwięcej bioaktywnych związków wykazujących prozdrowotne właściwości.


W naszym kraju cynamon cejloński jest trudniej dostępny i droższy. Cynamon cassi jest również wartościową przyprawą i można z niego korzystać w celach kulinarnych i wzmacniających zdrowie. Oba te rodzaje cynamonu są dobre i używajmy tego , który wolimy, jeśli stosujemy cynamon tylko jako przyprawę, a w końcu przypraw nie używa się w ogromnych ilościach.

A Wy, wykorzystujecie cynamon tylko jako przyprawę kuchenną czy stosujecie go również w jakichś schorzeniach chorobowych?

Piśmiennictwo:

  • Kaławaj K., Lemieszek M.: Prozdrowotne właściwości cynamonu. Med Og Nauk Zdr. 2015
  • Kumar S. et al.: Pharmacological properties and their medicinal uses of Cinnamomum: a review. JPP 2019
  • Mousavi SM et al.: Anti-hypertensive effects of cinnamon supplementation in adults: A systematic review and dose-response Meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019
  • Malinowska M., Bielawska K.: Metabolizm i właściwości antyoksydacyjne kumaryn. Bromat Chem Toksykol 2013
  • Bielawska K i wsp.: Wpływ kumaryn na organizm człowieka. Bromat Chem Toksykol 2014

Dodaj komentarz