Bananowy deserek w 5 minut
Gdy siedzisz w domu i masz ochotę na coś słodkiego nie pędź od razu do sklepu, tylko sam przygotuj coś z produktów, które akurat posiadasz 😉 Tak też zrobiłam ja i wyszedł z tego nawet smaczny, bardzo szybki (i swoją drogą bardzo kaloryczny) deser bananowy. W wersji lżejszej proponuje zastąpić mascarpone, jogurtem greckim.
Składniki: (na 2 porcje)
- 6 łyżek płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu (lub innego słodzidła)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka migdałów
Przygotowanie:
Mascarpone zmiksować z jogurtem naturalnym i słodzidłem.
Warstwa 1: Płatki owsiane podprażyć na patelni. 2/3 banana (pozostałą część zostawić do warstwy 2) rozdrobnić widelcem i wymieszać z płatkami owsianymi. Całość wyłożyć na spód słoiczka.
Warstwa 2: Połowę przygotowanego kremu z mascarpone wymieszać z kakao i drobno pokrojonymi lub startymi migdałami (kilka można zostawić do ozdobienia, na wierzch). Wyłożyć na pierwszą warstwę, na to ułożyć plasterki banana.
Warstwa 3: Drugą część kremu zmiksować z 1 bananem (kilka plasterków można zostawić do ozdobienia wierzchu). Wyłożyć na warstwę 2. Wierzch posypać migdałami i ozdobić plastrami banana.
Wartość odżywcza 1 porcji: 775 kcal – 11,6 g białka – 57 g tłuszczu – 49 g węglowodanów – 4,8 g błonnika
Mascarpone jest najczęściej używanym kremem do ciast i deserów. Należy jednak pamiętać, że jest on bardzo kaloryczny – 1 opakowanie (250 g) to już ok.1000 kcal, które pochodzą przede wszystkim z tłuszczu, dlatego uważajmy z jego ilością, zwłaszcza osoby odchudzające się, bo nawet w połączeniu ze zdrowymi produktami, desery i ciasta z jego dodatkiem będą bombą kaloryczną.