Bananowy deserek w 5 minut

Bananowy deserek w 5 minut

Gdy siedzisz w domu i masz ochotę na coś słodkiego nie pędź od razu do sklepu, tylko sam przygotuj coś z produktów, które akurat posiadasz 😉 Tak też zrobiłam ja i wyszedł z tego nawet smaczny, bardzo szybki (i swoją drogą bardzo kaloryczny) deser bananowy. W wersji lżejszej proponuje zastąpić mascarpone, jogurtem greckim.

Składniki: (na 2 porcje)

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu (lub innego słodzidła)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka migdałów

Przygotowanie:

Mascarpone zmiksować z jogurtem naturalnym i słodzidłem.

Warstwa 1: Płatki owsiane podprażyć na patelni. 2/3 banana (pozostałą część zostawić do warstwy 2) rozdrobnić widelcem i wymieszać z płatkami owsianymi. Całość wyłożyć na spód słoiczka.

Warstwa 2: Połowę przygotowanego kremu z mascarpone wymieszać z kakao i drobno pokrojonymi lub startymi migdałami (kilka można zostawić do ozdobienia, na wierzch). Wyłożyć na pierwszą warstwę, na to ułożyć plasterki banana.

Warstwa 3: Drugą część kremu zmiksować z 1 bananem (kilka plasterków można zostawić do ozdobienia wierzchu). Wyłożyć na warstwę 2. Wierzch posypać migdałami i ozdobić plastrami banana.

Wartość odżywcza 1 porcji: 775 kcal – 11,6 g białka – 57 g tłuszczu – 49 g węglowodanów – 4,8 g błonnika

Mascarpone jest najczęściej używanym kremem do ciast i deserów. Należy jednak pamiętać, że jest on bardzo kaloryczny – 1 opakowanie (250 g) to już ok.1000 kcal, które pochodzą przede wszystkim z tłuszczu, dlatego uważajmy z jego ilością, zwłaszcza osoby odchudzające się, bo nawet w połączeniu ze zdrowymi produktami, desery i ciasta z jego dodatkiem będą bombą kaloryczną.

 

Dodaj komentarz